Schulden en nu? (Debts, what now? / La dette et maintenant ?)

For the text of this page in English, click on the flag next to it.

Pour le texte de cette page en français, cliquez sur le drapeau ci-contre.

Zoals op de foto kun je jezelf in sommige situaties als op een klein eilandje voelen waar je niet meer vanaf kunt. In een situatie waar schulden zijn ontstaan, ongeacht waardoor, kun je je alleen voelen, machteloos, in stress en weet je soms niet meer wat je moet doen. Daarom hebben we hieronder een soort routekaart gemaakt van de stappen die je mogelijk kunt ondernemen. Ook eventuele voorbeeld formulieren die je kunt gebruiken zal ik toevoegen aan deze site. 

Het belangrijkste wat je moet doen als je schulden hebt, is in contact blijven met je schuldeisers. Ben eerlijk over je situatie bij de hulpinstanties en schuldeisers. 

Als eerste is het goed om zoveel mogelijk alle schulden die er zijn op te schrijven met de datum van de laatste brief of email, de hoogte van de schuld en het dossiernummer of kenmerk. 

Via de onderstaande knop Schuldenwijzer kun je zien of en wie er een beslag heeft gelegd op je inkomen. 

Als je een overzicht hebt gemaakt, kun je de deurwaarders vragen om je dossier een maand "on hold" te zetten om je de kans te geven om in gesprek te gaan met de schuldhulp van je gemeente. Vervang de blauwe tekst in de brief tussen <..> in uw eigen gegevens.

Maak vervolgens zo spoedig mogelijk een afspraak met uw gemeente voor schuldhulp. Een link naar de juiste afdeling van uw gemeente vindt u via de knoppen van de gemeenten hieronder. Zij kunnen u verder helpen in uw traject. Dit kan zijn via bijvoorbeeld een minnelijk traject of WSNP. In beide gevallen wordt u geholpen met uw schulden en moet u zich aan een aantal regels houden.  

 

Minnelijk traject:

Een minnelijk traject is een vorm van schuldregeling waarmee beide partijen die betrokken zijn bij een geschil tot een voor beide partijen aanvaardbare regeling kunnen komen zonder dat er een gerechtelijke procedure of andere vormen van procederen aan te pas komen. Kortom, schuldeisers en schuldenaar proberen om tot een onderlinge schuldenregeling te komen, zonder tussenkomst van een rechter. Het doel van een dergelijk traject is om de schulden op een acceptabele manier af te lossen.

 

WSNP:

Soms lukt de minnelijke schuldregeling niet. De schulden zijn bijvoorbeeld zo hoog dat de schuldeisers niet willen meewerken. U kunt dan de wettelijke schuldsanering aanvragen. Dit traject noemen we ook wel de ‘Wsnp’ (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen). U kunt de Wsnp aanvragen als duidelijk is dat de minnelijke schuldregeling voor u niet mogelijk is.

De Wsnp is een wettelijke regeling waarmee mensen met problematische schulden schuldenvrij kunnen worden. U vraagt de Wsnp aan bij de rechtbank. Uw schuldhulpverlener kan u hierbij helpen.

Bent u toegelaten tot de Wsnp? Dan spaart u zoveel mogelijk geld voor uw schuldeisers. Uw Wsnp-bewindvoerder helpt u hierbij. Een rechter-commissaris controleert of u zich aan de regels van de Wsnp houdt.