Schulden en nu? (Debts, what now? / La dette et maintenant ?)

For the text of this page in English, click on the flag next to it.

Pour le texte de cette page en français, cliquez sur le drapeau ci-contre.

Schulden... wat nu?

Schulden kunnen voelen alsof je alleen op een klein eiland zit waar je niet af kunt komen. Het kan je eenzaam maken, je veel stress geven en je het gevoel geven dat je vastzit. Weet je niet meer wat je moet doen? Geen zorgen, hieronder hebben we een stappenplan gemaakt dat je kunt volgen. Ook voeg ik voorbeelden van formulieren toe die je kunt gebruiken.

Het belangrijkste wat je moet doen als je schulden hebt, is in contact blijven met je schuldeisers. Ben eerlijk over je situatie bij de hulpinstanties en schuldeisers. 

Maken van een overzicht van uw schulden

 

Begin met het opschrijven van al je schulden. Noteer daarbij de datum van de laatste brief of e-mail, het bedrag van de schuld en het dossiernummer of kenmerk.

Klik op de knop hieronder om via Schuldenwijzer te kijken of iemand beslag heeft gelegd op je inkomen.

Schulden op soort van pauze laten zetten

Als je een overzicht hebt gemaakt, kun je de deurwaarders vragen om je dossier een maand "on hold" te zetten. Zo krijg je de tijd om contact op te nemen met de schuldhulp van je gemeente. Vervang de blauwe tekst in de brief tussen <..> met je eigen gegevens.

Aanvragen van de hoogte van de beslagvrije voet

 

De beslagvrije voet is het minimumbedrag dat u nodig heeft om rond te komen, ook als er beslag wordt gelegd op uw inkomen. Wilt u weten hoeveel uw beslagvrije voet is? Dat is makkelijk te regelen! Neem contact op met de deurwaarder of het incassobureau dat het beslag heeft gelegd. Zij berekenen dit bedrag voor u op basis van uw situatie, zoals uw inkomen, woonlasten en gezin.

Om dit snel en goed te laten verlopen, is het handig om alvast de nodige papieren klaar te leggen, zoals uw loonstroken, huurcontract en eventuele toeslagen. Zo kunnen ze precies uitrekenen wat uw beslagvrije voet is en weet u zeker dat u genoeg overhoudt voor uw vaste lasten en dagelijkse kosten.

Afspraak met de gemeente voor een oplossing

 

Maak zo snel mogelijk een afspraak met uw gemeente voor schuldhulp. Via de knoppen hieronder vindt u de juiste afdeling van uw gemeente. Zij kunnen u verder helpen. Dit kan bijvoorbeeld via een minnelijk traject of de WSNP. In beide gevallen krijgt u hulp bij uw schulden en moet u zich aan een paar regels houden.

Minnelijk traject:

Bij een minnelijk traject probeert u samen met de schuldeisers een oplossing te vinden zonder dat de rechter erbij komt. Beide partijen maken afspraken over hoe de schulden worden afgelost. Het doel is om de schulden op een haalbare manier te regelen.

WSNP:

Soms lukt het niet om met de schuldeisers tot een oplossing te komen. Bijvoorbeeld als de schulden erg hoog zijn of als de schuldeisers niet willen meewerken. In dat geval kunt u de WSNP (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen) aanvragen.

De WSNP is een wettelijke regeling waarmee u uiteindelijk schuldenvrij kunt worden. U vraagt dit aan via de rechtbank, en uw schuldhulpverlener kan u hierbij helpen.

Komt u in aanmerking voor de WSNP? Dan moet u zoveel mogelijk geld opzijzetten om uw schuldeisers terug te betalen. Een bewindvoerder helpt u hierbij, en een rechter-commissaris controleert of u zich aan de afspraken houdt.